Wat je nog niet wist over prei
Wat je nog niet wist over prei
1. Pret met prei
Prei, familie van de ui-achtigen, wordt al eeuwen gebruikt in onze keukens en is dus zeker geen 'groentje'. In het Oude Egypte konden ze deze groente al smaken en ook bij de Romeinen zorgde prei voor heel wat culinair genot. Toen de Romeinse legioenen tot in het verre Engeland trokken, werd de liefde voor prei doorgegeven. Je vindt zelfs prei terug in het nationale embleem van Wales.
Bij ons is de groente ook verankerd in onze eetcultuur en ze kreeg dan ook andere benamingen in de volksmond zoals 'pret' en 'poor'.
2. Van de zomer of de winter
Er zijn twee soorten prei: zomer- en winterprei. Wat is het verschil? De zomerprei groeit goed bij warmere temperaturen en kan minder goed tegen vorst als winterprei. In de zomer is de prei dan klaar om geoogst te worden en die kan de hele zomer en herfst worden geoogst. De winterprei daarentegen groeit langzamer en is wat korter en steviger. Deze prei kan de hele winter en in het voorjaar geoogst worden. Zomerprei is grijsgroen, winterprei is donkerder.
3. De Oogst
De prei-oogst is bijna overal volledig gemechaniseerd. De preirooimachine haalt de prei uit de grond. Achteraan in de machine worden de overtollige bladeren verwijderd en wordt de prei bijgesneden. Daarna wordt de prei verzameld in boxen en wordt ze in de loods geschoond en gesorteerd.