Wat je nog niet wist over rode biet

Rodebieten

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en voederbiet en heeft een donkerrode tot haast zwarte kleur. Je hebt zomer- en winterbieten. Rode bieten staan vooral bekend om hun felrode sap en de milde, iets zoetige maar vooral aardse smaak. Ze zijn meestal rond, maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en wit en geel vruchtvlees.

Wat weet jij over deze groente? We geven je 3 weetjes mee.

1. HEEL GEZOND

Rode biet is een heel gezonde knolgroente. Ze bevat weinig calorieën en is rijk aan vitamines en sporenelementen, zoals foliumzuur, mangaan en antioxidanten. Verder bevat ze veel rode kleurstof, waaronder betanine. Die is niet afbreekbaar in het lichaam en kan daardoor rode urine en ontlasting veroorzaken, wat volledig onschuldig is. Rode bieten bevatten ook veel nitraten, dat sportprestaties zou verbeteren. Daarom is bietensap populair bij veel duursporters. Let wel op, want nitraat kan schadelijk zijn bij een te grote consumptie. Drink dus niet elke dag bietensap.

bietensap

2. CHIOGGIABIET

De chioggiabiet komt uit de Italiaanse havenstad Chioggia, zo’n 50 km ten zuiden van Venetië. Deze soort is wat moeilijker te kweken en de opbrengst ligt ook lager dan een ‘gewone’ rode biet. Ze smaakt wat zoeter en heeft binnenin mooie witrode ringen.

chioggiabiet

3. BEWARING

Winterbieten blijven enkele weken goed op een koele, donkere plaats. Zomerbieten bewaar je het best met het loof eraan in de koelkast. Daar blijven ze ongeveer een week goed; zonder loof zo’n drie à vier dagen. Gekookte bieten bewaren nog ongeveer één dag in de koelkast. Als je ze eerst blancheert (zo’n 4 minuten), kun je ze zes maanden in je diepvriezer bewaren.

bieten