“We houden de keten kort”

Bruneel-Cox

“We houden de keten kort”

Koen Bruneel en Martine Cox telen al appelen en peren sinds 1993, toen ze het bedrijf overnamen van Martines ouders. Toen deden ze dat enkel in Rijkevorsel (provincie Antwerpen), zes jaar later kwam daar ook een bedrijf in Pepingen (Vlaams-Brabant) bij. Dat brengt het totaal nu op 37 hectare appelen en 8 hectare peren. Daarnaast houdt Koen ook nog varkens.

(Lees verder onder de video.)

“Ik heb landbouwschool gedaan, Martine tuinbouwschool”, vertelt Koen. “Allebei wilden we graag buiten werken, dus was de teelt van hardfruit een logische keuze. In de winter houden we ons vooral bezig met het snoeien van de bomen. In het voorjaar is het vooral aanbinden en nadien dunnen. Van augustus tot oktober plukken we. Sorteren doen we het hele jaar rond.” Martine vult aan: “Die appelen en peren verkopen we allemaal rechtstreeks: een deel in onze eigen hoevewinkels in Rijkevorsel en Pepingen, de rest bij tuincentra. Via Aveve komen onze appels in heel België terecht.” 

Winkel

Geïntegreerde teelt 

Koen en Martine hebben hun bedrijf goed op orde, en dat willen ze natuurlijk zo houden. “Uitbreidingsplannen hebben we niet meteen. Het is zaak om ons goed te blijven organiseren en zo goed als mogelijk te optimaliseren. We trachten ook zo duurzaam mogelijk te werken, bijvoorbeeld door veel te verkopen via de korte keten en door zoveel als mogelijk biologische bestrijdingsmiddelen toe te passen, de zogenaamde geïntegreerde teelt. We bewaren en sorteren ons fruit hier op het bedrijf. Via zonnepanelen wekken we hiervoor zelf elektriciteit op.” 

Bloesems

Korte keten 

“Het allerbelangrijkste is dat de mensen ons fruit lekker vinden. Van al het fruit dat hier wordt gekocht, wordt misschien nog niet de helft opgegeten door de koper zelf. De rest belandt in de lunchbox van de gezinsleden. Zij kennen de prijs niet, hebben ons verhaal niet gezien. Maar zij proeven wel of een appel hen lekker smaakt. Bij de pluk verschillen onze appels misschien weinig of niet van andere, maar doordat we ze zelf bewaren, verpakken en verdelen kunnen wij dat hele proces kort en efficiënt houden. En dat vertaalt zich in de smaak. Als klanten ons fruit dan echt lekker vinden, krijg je herhalingsaankopen. Mensen die speciaal kiezen voor appels of peren van Bruneel-Cox, dat is het allerleukste voor ons als teler. Daar zijn we trots op.”