Zijn groene asperges nog niet rijp?

groene asperges

Zijn groene asperges nog niet rijp?

De asparagus officinalis behoort tot de familie van de lelieachtigen en is een van de alleroudste tuinbouwgewassen. Naar alle waarschijnlijkheid is de groente afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. In ons land kwam de aspergeteelt pas echt op gang in de 19de eeuw. De asperge werd aanvankelijk geteeld in de regio rond Gent. Na 1880 werd Mechelen het centrum van de aspergeteelt. Momenteel worden asperges vooral geteeld in de provincies Limburg, Antwerpen en West-Vlaanderen.

In een bed van … asperges

Het Belgische aspergeseizoen duurt slechts 2 maanden. Officieel eindigt het op 24 juni, het feest van Sint-Jan. Dan moet de boer de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomer te laten doorgroeien. De wortel moet krachten opdoen om het volgende jaar opnieuw kwaliteitsasperges te kunnen leveren. Een asperge-aanplanting gaat 8 tot 10 jaar mee. Nadien moet je wel 30 jaar wachten voor er weer asperges op hetzelfde perceel kunnen groeien. Die tijd hebben de sterke wortels nodig om af te breken. Een asperge kan op een dag tot 10 cm groeien. Ze heeft lichte grond nodig. Die warmt in het voorjaar gemakkelijk op, wat de groeisnelheid bevordert. Asperges groeien in opgehoogde bedden. De stengel zit daardoor onder de grond en blijft zo wit. Het oogsten van de asperge noemt men ‘steken’ Het gebeurt net op het moment dat het kopje van de asperge boven de grond zou komen piepen. Dat voorkomt verkleuren. Rond de asperge wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt, waarop de asperge zorgvuldig en met een speciaal mes zo laag mogelijk wordt afgesneden. Na de oogst worden de asperges ondergedompeld in ijskoud water, zodat ze niet verkleuren.  Daarna worden de asperges gesorteerd op basis van kleur, stengeldikte en -lengte.

Piepende geluiden

Het groen verkleuren van de asperges is geen raskenmerk, maar is uitsluitend afhankelijk van de teeltwijze. Het belangrijkste verschil tussen groene en witte asperges is dat de groene asperge boven de grond groeit. Door de blootstelling aan het daglicht wordt hij groen. Groene asperges worden niet zo diep geplant en geven een grotere opbrengst dan de witte soortgenoten. Het telen van witte asperges is arbeidsintensiever. En er is ook een smaakverschil. Witte asperges smaken iets zoeter en zijn delicater van smaak, terwijl hun groene broertjes een stuk sterker smaken.

Tot slot nog een nuttige tip. Hoe weet je of asperges vers zijn? Wrijf 2 stengels tegen elkaar. Als ze een krakend of piepend geluid maken, zijn ze perfect.