Wordt hij rood of blijft hij groen?

De kleuren van de paprika's

Rood, groen, geel, oranje, wit, paars of bruin. Het zijn niet de kleuren van een of andere nationale vlag, maar wel de kleuren waarin je paprika’s kan kopen. En toch vertrekken ze bijna allemaal uit een kleur: groen. Is een groene paprika dan de onrijpe versie van een rode?

Het woord paprika is afkomstig uit het Hongaars, waar het pepertje betekent, maar eigenlijk kunnen we deze groente omschrijven als een wereldreiziger. De paprika komt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische streken van Midden- en Zuid-Amerika. De Spanjaarden brachten in de vijftiende eeuw wat zaad mee naar huis dat ook in Arabische handen raakte. Die gaven de paprika door aan de Turken. Op die manier kwam deze groente bij de Hongaren terecht, waar ze al snel tot een nationale teelt uitgroeide. Uiteindelijk maakten ook wij er kennis mee. Toch had ook de paprika, net als de aardappel en de tomaat, verrassend veel tijd nodig om bij ons ingeburgerd te raken.

Pepers
De paprika is verwant met de scherpe rode pepers.

De paprika is verwant met de scherpe rode pepers en bevat capsaïcine. Deze stof prikkelt meteen de warmtezintuigen de mond, maar niet de smaakzin. Daardoor krijgt u het idee dat een gerecht ‘te heet’ is. De teelt van paprika gebeurt in serres. Per plant behoudt de teler twee, drie of vier stengels. Omdat ze slap zijn, worden ze aan een touw omhoog geleid. Doordat er verschillende bloemen tegelijk bloeien ontstaan er meerdere vruchten tegelijk aan de plant. Paprika’s zijn van maart tot november verkrijgbaar. De zomer is het hoogseizoen, met een piek in augustus.

 

Eerst groen dan rood of geel …

Paprika’s zijn er in veel variëteiten. De paprika's zoals wij ze kennen, heten ook wel blokpaprika's. De bekendste kleuren zijn rood, groen en geel. Ook de oranje versie kan u steeds vaker in de supermarkt vinden. Wist u dat alle paprika’s eerst groen zijn? Afhankelijk van het ras veranderen ze nadien van kleur, bijvoorbeeld rood, geel of oranje. Tijdens de verkleuring verandert ook de smaak. Rijpe paprika's zijn zoet, terwijl de groene variant een meer bittere smaak heeft. Naast de bekende kleuren zijn er ook paprika's in het bruin, lila en paars. Hoewel deze minder bekend zijn, worden ze toch al twintig jaar geteeld. Deze paprika's in bijzondere kleuren worden, gezien hun exclusieve karakter, het meest gebruikt in luxerestaurants.

 

Alle paprika's zijn eerst groen
Alle paprika's zijn eerst groen en veranderen geleidelijk aan van kleur.

 

Een vitaminebom

Paprika’s zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel gezond. Deze groente is als het ware een prima inwendig ontsmettingsmiddel en werkt versterkend. Bij reumatische aandoeningen zou paprika zelfs als pleister worden gebruikt. Een paprika, zeker de oranje versie, is een echte vitaminebom. Paprika’s hebben van alle groenten het hoogste gehalte aan vitamine C, zelfs veel hoger dan dat van citrusvruchten.

Het antwoord op onze vraag is zeer kort. Groene paprika's zijn eigenlijk onrijpe paprika's. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze in een later stadium allerlei kleuren aannemen: rood, oranje, geel, …