Wintergroenten van bij ons

Wintergroenten

Wintergroenten van bij ons

Wie graag lokaal en volgens de seizoenskalender eet, heeft van december tot februari veel keuze. Tijdens de wintermaanden komen er in België namelijk heel wat lekkere groenten van het veld die boordevol smaak en voedingsstoffen zitten. Sommige zijn een beetje vergeten, anderen zijn helemaal terug van (nooit) weggeweest. Bovendien zijn deze wintergroenten van bij ons vaak heel eenvoudig te bereiden. Tijd om de lekkerste winterse groenten van eigen bodem voor je op een rij te zetten.

Knolselder

Rauw geraspt, in de soep of als puree, knolselder is een van de meest veelzijdige wintergroenten die je kan vinden. Voor kinderen is het even wennen aan de pittige, kruidige smaak van deze dikke, knolvormige wortel van de selderplant. Probeer hem te verwerken in aardappelpuree of een soep met veel andere groenten, zo valt de smaak minder op. Als je deze groente rauw klaarmaakt in een salade kan je bruinkleuring tegengaan door de stukjes knolselder met citroensap of azijn te besprenkelen. Zo blijven ze mooi wit!

Knolselder

 

Witte, rode en groene kool

De rode, witte en groene kool vormen samen het vrolijke trio van de sluitkolen, een van de oudste groentegewassen. Vooral de rode en witte kool lijken sterk op elkaar, op hun kleur na natuurlijk. Witte kool heb je vast al eens in de vorm van zuurkool gegeten. Deze bleke kool is trouwens niet helemaal wit maar heeft vaak een lichtgroene schijn. Rode kool (met appel) is dan weer de favoriet van jong en oud. Deze mooie groente brengt een pak meer kleur op je bord. Daarnaast heb je ook nog groene kool (savooikool) met grote, generfde schutbladeren. Hoewel deze variant misschien wel de minst gekende soort is van dit trio, heeft hij wel de fijnste koolsmaak. Bovendien bestaat savooikool ook in een gele variant. 

 

Boerenkool

‘Kale’, boerenkool of krulkool is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de borden van doorwinterde foodies en is daardoor al lang geen vergeten groente meer. Al in het oude Rome en tijdens de Middelleeuwen was deze gekrulde groene kool dagelijkse kost. Boerenkool is nu weer superpopulair bij iedereen die geïnteresseerd is in voeding en gezondheid. Deze kool heeft namelijk het hoogste vitamine C-gehalte van alle koolsoorten en er zijn nog een heleboel andere ‘gezonde’ eigenschappen toe te schrijven aan boerenkool. Je kan de gekrulde bladeren op de klassieke manier bereiden in een stamppot maar ook in een smoothie, salade of pastagerecht komt de lekkere koolsmaak helemaal tot zijn recht. Of wat dacht je van gefrituurde boerenkool? Het proberen waard!

Boerenkool

Raap

Deze kleine, ronde groente vind je in paarse, rode, groene en gele tinten. Vaak hebben rapen een witte schil die overvloeit in een van de voorgaande kleuren. Het leuke is dat de schil zo dun is dat je rapen niet hoeft te schillen, dat bespaart je wat werk! Bovendien gaan er zo minder voedingsstoffen verloren tijdens je bereiding. Raapjes bevatten namelijk veel vitamine C en vezels. 

 

Schorseneren

Van keukenmeidenverdriet tot armeluisasperge of protstokken, de verschillende bijnamen voor schorseneren geven allemaal iets prijs over de typische kenmerken van deze witte stengels. Schorseneren komen van het veld in een prachtig zwart jasje maar eens ze geschild zijn, zie je enkel nog wit. De witte wortels ontdoen van die donkere schil heeft nogal wat voeten (en handen) in de aarde, vandaar de bijnaam keukenmeidenverdriet. De smaak en textuur van deze wintergroente lijkt op de zachte, nootachtige smaak van de asperge. Vroeger waren schorseneren dan ook iets voor de armere families die zich de duurdere asperges niet konden veroorloven. En hoe zit het dan met de bijnaam ‘protstokken’? Daar moeten we geen tekeningetje bij maken. Schorseneren bevatten nogal veel niet-verteerbare koolhydraten waardoor sommige mensen last krijgen van winderigheid na het eten van deze witte groenten.

 

Pastinaak 

Deze grote, witgele wortel wordt ook wel witte peen of pinksternakel genoemd. Hij lijkt op een gewone wortel maar dan groter en met een zachtere structuur. De zoete smaak kan je omschrijven als anijsachtig. Deze vergeten groente is helemaal terug van weggeweest en eigenlijk dé wintergroente bij uitstek. Hij krijgt zijn typerende smaak namelijk pas nadat het eens goed gevroren heeft.

Pastinaak

Spruiten

Brussels sprouts zijn bekend over de hele wereld. Dit typisch Vlaams product werd dan ook jarenlang enkel in de streek rond Brussel geteeld. Spruiten zijn verwant aan de sluitkolen waaronder witte, rode en groene kool, met dat verschil dat ze niet op de grond maar in de hoogte groeien. Het is te zeggen, de kleine spruitjes vormen zich in de oksels van de rechtopstaande koolplant. Hun uitgesproken smaak moet je leren eten maar eens je de smaak te pakken hebt, kan je er niet meer van afblijven! Ontdek hier 5 dingen die je nog niet wist over spruiten!

 

Witloof

Hét Belgische topproduct dat tot in het buitenland geroemd wordt voor zijn unieke smaak: witloof. Vers witloof kan je tot een week bewaren op een donkere, koele plaats (bij voorkeur de koelkast) om de smaak zo goed mogelijk te behouden. Wist je trouwens dat enkele druppels citroensap helpen om de witte kleur van je witloof te behouden wanneer je het kookt. Lees hier meer over het witte goud van bij ons.